Nedelja, 05.11.2000.

13:24

"DITA": NEZAVISNOST KOSOVA VISE NIJE TABU TEMA

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Konacni status Kosova, te mogucnost da ta pokrajine dobije nezavisnost, tema je koja dominira nedeljnim izdanjima pristinskih dnevnika na albanskom jeziku, javlja Beta. "Da li ce Savet bezbednosti UN uskoro otvarati pitanje statusa Kosova", pitanje je koje dnevnik "Kosova Sot" donosi na naslovnoj strani, navodeci misljenje "unutrasnjih politickih krugova", koji smatraju da se o tom problemu "nece raspravljati iznenada", vec ce se, prethodno, razmotriti svi predlozi do sada prispeli u kancelariju Kofija Anana. Pozivajuci se na izvore u vodecim politickim partijama kosovskih Albanaca, list pise da bi prvo trebalo obezbediti nezavisno predstavljanje Kosova u UN, kao i vaznim evropskim i regionalnim politickim organizacijama, svetskim sportskim i kulturnim manifestacijama - sve do stvaranja nezavisne drzave.

Dnevnik "Dita" ocenjuje da nezavisnost Kosova "vise nije tabu tema", donoseci zvanicni stav americke administracije i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, u kojima se, navodi list, opcija nezavisnosti Kosova ne iskljucuje. "Iako je projekat Medjunarodne krizne grupe o Kosovu ocenjen kao poluprivatni poduhvat, koji predlaze uslovnu nezavisnost, on je izgleda uskladjen sa situacijom i bliskom buducnoscu", navodi "Dita".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli: