Četvrtak, 04.01.2001.

12:48

ZIZIC: NOVA PLATFORMA VLADE CG - MAMAC ZA NAIVNE

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Savezni premijer Zoran Zizic izjavio je da je "platforma crnogorske vlade o odnosima Srbije i Crne Gore mamac za naivne, jer nudi ukidanje postojece drzave i formiranje saveza koji nije drzava niti to moze da bude", prenosi FoNet. Zizic je za Vecernje novosti rekao da "taj teorijski novitet, obecani savez drzava nece imati medjunarodni legimitet, vec je planiran kao proizvoljna veza dve medjunarodno priznate drzave". "Crnoj Gori i Srbiji ne treba zajednicka drzava koja ne bi bila pravno lice u medjunarodnim odnosima i u kojoj bi clanice imale labavije veze nego sto ih imaju drzave u Evropskoj uniji", rekao je Zizic. On je dodao da je "platforma dokument koji ne treba odbaciti, vec uzeti u obzir sve sto moze biti iskorisceno za poboljsanje odnosa u federaciji, jer je evidentno da je harmonizacija neophodna".

Zizic je rekao da socijalisticka narodna partija priprema rezoluciju, a ne platformu, o harmonizaciji odnosa izmedju Crne Gore i Srbije. Prema njegovim recima, taj dokument se "zasniva na cinjenici da je SR Jugoslavija drzava u cije se postojanje ne moze sumnjati". "Preuredjenje odnosa treba obaviti kroz preuredjenje saveznog ustava, za kojim bi sledili republicki izbori u Crnoj Gori, a potom i novi savezni izbori. Referendum, eventualno, treba koristiti kao sredstvo kojim ce se potvrditi harmonizacija, unaprediti odnosi izmedju dve federalne jedinice, a ne sredstvo za ostvarivanje destruktivnih ideja i politickog avanturizma, kao sto je secesija", rekao je Zizic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli: