Sreda, 03.01.2001.

16:42

VESELINOVIC: JOS NEMA INFORMACIJA O ZDRAVSTVENIM POSLEDICAMA

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tokom NATO bombardovanja SRJ upotrebljeno je izmedju 30 i 50 hiljada projektila sa osiromasenim uranoma i to na osam lokacija na jugu Srbije i na jednoj lokaciji na teritoriji Crne Gore. Ovim podacima, koji su dobijeni uglavnom iz vojnih izvora, raspolaze Savezno ministarstvo za razvoj, nauku i zivotnu srtedinu. “Sigurno postoje problemi, ili ce tek nastati ako se ne preduzmu odgovarajuce mere« kaze u izjavi za Radio B92 zamenik republickog ministra za zastitu zivotne sredine profesor dr. Dragan Veselinovic. Prema njegovim recima, "za sada nema informacija da postoje odredjene zdravstvene posledice". "One ce se, ako ih bude, javiti se nesto kasnije, jer da bi doslo do kontaminacije civilnog stanovnistva, znaci ne onih ljudi koji su neposredno bili pod dejstvom municije u momentu kad je ona ispaljivana, potrebno je da uran, kroz odgovarajuci lanac ishrane, dopre do coveka. Posledice su uglavnom razlicita kacerogena oboljenja, i u nekim, izuzetnim slucajevima, moze da dodje i do direktnog toksikoloskog efekta, ali te koncentracije moraju da budu velike i za sada ne mozemo da smatramo da ta druga opasnost postoji", dodaje Veselinovic.

On naglasava da SRJ, kada je u pitanju osiromaseni uranijum, mora predvideti sve moguce posledice i preduzeti preventivne mere. Nesto je, prema njegovim recima, vec uradjeno - VJ je izvadila odredjenu kolicinu te municije, koja je sada deponovana u Vinci, "ali ostaje pitanje da li je sve moglo da se nadje, jer postoji problem projektila koji mogu, u zavisnosti od tipa zemljista, da prodru dublje u zemljiste i ne mogu povrsinski da se skupe, treba preduzeti daleko opseznije radnje za njihovo vadjenje, odnosno nalazenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli: