Utorak, 26.12.2000.

21:39

DOBRI ODNOSI SRJ I BIH DONOSE STABILNOST CITAVOM REGIONU

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Nakon razgovara sa predsedavajucim Predsednistva Bosne i Hercegovine Zivko Radisicem, predsednik SR Jugoslavije Vojislav Kostunica u ponedeljak je rekao da je uspostavljanje stabilnih diplomatskih odnosa SRJ i BIH od sustinskog znacaja ne samo za te dve zemlje, vec i za stabilnost u citavom regionu. "Na sastanku je bilo reci o mnogim kljucnim pitanjima za odnose nase dve zemlje - implementaciji Dejtonskog sporazuma i u okviru njega sporazuma o specijalnim odnosima Republike Srpske i SRJ, povratku raseljenih lica i imovine, kao i buducoj privrednoj i ekonomskoj saradnji", rekao je Kostunica novinarima. Predsednik SRJ je najavio da ce doci do reaktiviranja pozicije SRJ u Savetu za primenu Dejtonskog sporazuma, iz koga je Beograd istupio, kako je podsetio, nakon Bonske konferencije. "Na sastanku je zakljuceno da se pitanja implementacije Dejtona i povratka izbeglica moraju ubrzano resavati. S obzirom na kompatibinlnost privreda SRJ i BiH, jasno je da ce se buducom ekonomskom saradnjom dve zemlje otvoriti nova era u nasim odnosima", ocenio je Kostunica.

Radisic je izrazio zadovoljstvo prvim sastankom sa Kostunicom nakon zvanicnog uspostavljanja diplomatskih odnosa SRJ i BiH i ocenio da je u razgovoru postignut "visok stepen saglasnosti o pitanjima koja su od zajednickog interesa". "S obzirom da su mnoga pitanja cekala duze vreme da budu resena, smatram da je ovo odlucujuci trenutak da se krene u stabilizaciju sveukupnog stanja u BiH i SRJ", rekao je Radisic. On je ocenio da "stabilizacija prilika u BiH i SRJ nije od strateskog znacaja samo za te dve zemlje, vec i za citavu region, pa i medjunarodnu zajednicu". "Samo stabilne, demokratske i prosperitetne BiH i SRJ mogu biti znacajnijniji faktori u celokupnoj evropskoj integraciji", porucio je Radisic i izrazio zadovoljstvo sto ce dijalog dve drzave biti uskoro nastavljen u Sarajevu, zvanicnom posetom Kostunice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli: